Fent pinya per la Gamba de Vilanova

Restauradors i pescadors uneixen esforços per promocionar aquest excels fruit del mar
Surtdecasa Penedès
,
11/02/2014
Menjar i beure

No tot és xató, i calia dir-ho alt i clar. Vilanova i la Geltrú reivindica (per fi) una de les seves perles gastronòmiques. Pescadors i restauradors, coordinats per l'Ajuntament, han unit esforços per posar en marxa una campanya que té com a objectiu promocionar la gamba de Vilanova i divulgar-ne totes les seves possibilitats gastronòmiques.

La campanya consta d'una primera fase, que s'allargarà fins el 29 de setembre, però el projecte és una aposta a llarg termini per a una població que pel que fa a captures es troba entre els tres primers ports de Catalunya. El valor de poder menjar un producte acabat de pescar és a l'abast de poques poblacions. En el cas de la gamba de Vilanova, cada dia pels volts de les quatre de la tarda comencen a arribar al port les embarcacions que pesquen la gamba. A mitja tarda, ja es pot comprar a les peixateries i mercats de la capital del Garraf.

  • imatge de control 1per1

S'hauria pogut escollir algun altre fruit del mar, però l'aposta ha acabat centrant-se en la gamba vermella com a punta de llança d'una ciutat que no vol desaprofitar la seva innegable condició històrica de referent gastronòmic. La campanya també serveix per demostrar que, tot i que la gamba fresca sigui un ingredient especialment apte per a l'alta cuina, el seu preu al mercat és molt més assequible del que podria semblar. Als caps de setmana el preu puja una mica, però un dimarts a la tarda al Mercat de Vilanova es poden trobar gambes acabades d'arribar del mar per poc més de 20 euros el quilo.

A vegades les maneres més delicioses de degustar un menjar són les més primàries. En el cas de la gamba, tothom coincideix que fetes a la planxa amb sal donen el bo i millor de si mateixes. Però la gamba ofereix un ventall de possibilitats molt ampli. Precisament aquí és on intervenen els 28 restaurants vilanovins que durant les setmanes que duri aquesta primera campanya inclouran, com a mínim, un plat en què la gamba de Vilanova s'enduu tot el protagonisme. Restaurants de tot tipus, de més cars i de més assequibles, però que ofereixen l'oportunitat d'experimentar les virtuts d'aquest crustaci. Des de la gamba a la planxa amb sal fins al suquet de gambes de La Cucanya o la “Tranxa” de peix salvatge de la llotja amb gamba calada de Vilanova i reducció de crema de gambes del Marejol, tenim moltes oportunitats s'assaborir la gamba en textures infinites.

Aquest és el primer cop que Vilanova fa una aposta tan forta per divulgar la seva gastronomia més enllà del xató. El restaurador Ambrosio Alcover, en la seva darrera entrevista a un mitjà de comunicació, que va ser per a Surtdecasa Penedès, ja reivindicava la gamba com el diamant de la cuina vilanovina. Tot i que ja no podrà participar del que ell mateix va qualificar com la guerra de la gamba, ell ja n'havia estat un dels guerrillers més actius.

La presentació de la campanya va tenir lloc el divendres 19 de juliol al Restaurant Marejol. El dinar ofert pel restaurant va constar de quatre plats que tenien la gamba com a fil conductor. La sorpresa arribava a les postres... També! Dues versions diferents d'un gelat de gamba tan atrevit com gustós. La campanya que s'impulsa fins el 29 de setembre inclou unes Jornades Gastronòmiques i tasts a peu de barca que també tenen el cava com a protagonista. Freixenet s'ha sumat a recolzar el projecte amb un dels seus caves de gamma alta, el DS. L'empresa de Sant Sadurní d'Anoia ha aprofitat l'excel·lència de la gamba vilanovina per recordar que hi ha molta vida més enllà de les seves varietats més comercials. La gamma alta de Freixenet també és un tresor per descobrir.

Queda enrere aquell temps en què es donava la curiosa circumstància que alguns restaurants d'un dels principals ports pesquers del país no oferia el peix de la seva llotja. Pel bé de tots, les tensions que sempre hi ha a les millors famílies aquest cop han quedat completament al marge per impulsar un projecte que beneficia a tothom. I, especialment, als amants de la bona cuina de qualitat amb ingredients de proximitat i de primera categoria.

A

També et pot interessar