Elixirs de Ponent

Foto: 

Surtdecasa Ponent
La producció dels licors d'Elixirs de Ponent es localitza Almacelles

Llimonetti, l'estrella dels elaboradors Elixirs de Ponent

Parlem amb el Gerard Barsalà, el responsable del projecte artesà Elixirs de Ponent
Cristina Mongay
,
08/02/2018
Menjar i beure

- Com decideixes dedicar-te a l’elaboració de destil·lats?
Jo vinc del món de l’enginyeria de mines i de l’obra pública. A casa sempre ens hem dedicat a aquest sector. Però arran d’un accident, que va tenir lloc fa uns anys, vaig haver de reorientar-me. A l’atzar, el meu cosí em va proposar fer alguns licors, amb receptes tradicionals. Vam anar experimentant, i la destil·lació es va convertir en una afició per mi. Els licors que feia els compartia amb amics i familiars, i ells van ser els que em van suggerir muntar-me quelcom relacionat, perquè sortien molt bons. I així és com va sorgir el projecte.

- A quin any arrenca, doncs, tot plegat?
Oficialment, a principis de 2017. Al gener vam començar a treballar a l’actual obrador d’Almacelles, i el 3 de març vam obrir les portes de la botiga. Quan t’apassiona una cosa, costa poc proposar-se canvis i apostar per fer-la realitat.

- Qui forma el jove equip d’Elixirs de Ponent?
La veritat és que és un projecte molt propi, i la majoria de coses les condueixo jo. Però, sortosament, compto amb el suport de la meva família i parella, que sempre que poden hem donen un cop de mà en el que faci falta. De totes maneres, jo sóc qui m’encarrego de la selecció del producte, la seva manipulació, la seva cuina, la seva distribució i la venda. Cal invertir moltes hores per donar ales als somnis, però, tot i el repte, estic molt satisfet del camí.

- Per què el nom ‘Elixirs de Ponent’?
Un elixir ja és un nom molt suggerent! D’alguna manera ens vincula a la producció de licors que es feia a l’Edat Mitjana, quan el licor es prenia com una medicina o un estimulant; i ‘de Ponent’, perquè ho fem des d’aquí, des de les terres de Ponent.

- El vostre producte estrella és el licor de llimó, el Llimonetti. En un territori on la cultura de ratafia és molt popular, per què aposteu per elaborar un licor típicament italià?
Personalment a mi les ratafies i els licors d’herbes, que son molt tradicionals, no m’acaben d’agradar. Prefereixo altres tipus de licors més moderns, que siguin naturals, de qualitat. I el licor de llimó, després d’un bon àpat, és molt més amable i refrescant.

- Per què ‘Llimonetti’?
Llimonetti és un nom que va costar trobar-lo, certament. Vam fer diverses combinacions fins que el vam consensuar. I la idea final és clara: es tracta de materialitzar en el nom la combinació catalanoitaliana del producte. De broma diem que ‘Llimonetti’ va néixer a partir de la relació del senyor Llimó i la senyora Netti (riures)!



- El primer any de projecte ha estat un ‘arribar i moldre’, ja que vau fer la presentació del Llimonetti a una degustació internacional de licors.
Exacte! I vam tenir la sort que vam guanyar la medalla d’or d’aquesta. Va ser molt ‘pim-pam’, vam enviar la mostra i amb un mes ens van donar el premi. Estem molt contents! Va ser un bon punt d’arrencament per animar-nos a seguir amb el projecte. Enguany volem repetir l’experiència presentant els nostres productes a concursos de diferents països d’Europa.

- Què ha suposat guanyar aquest guardó per Elixirs de Ponent?
Primer que et reconeguin amb un guardó així tot la feina i esforç que hi ha al radere del producte és molt important. Tant restauradors com distribuïdors i consumidors s’han fet molt més ressò del producte i s’interessen per ell. Per tant, ha estat un signe de qualitat al mercat.

- Entre les peculiaritats que desprenen els vostres licors, destaca que es tracta d’uns productes compromesos amb l’entorn. No compten ni amb pesticides, ni fungicides ni additius artificials.
Al darrere dels nostres productes hi ha molta feina, molta experimentació. I entre els ideals de la nostra empresa hi ha el fet que no portin compostos afegits. Ens interessa molt donar valor al nostre territori, per això ens interessa molt emprar fruits de la terra. No podem fer gaires avançaments (riures), però estem investigant a l’entorn d’aquest tema. Elixirs de Ponent neix en una zona amb molts arbres fruiters i aquesta riquesa cal aprofitar-la.

- Tot i que segur que Llimonetti deu de tenir algun secret inconfessable en la seva elaboració, a grans trets, com es produeix?
La base en elaboració del Llimonetti és similar que l’autèntic limoncello italià, que usa únicament quatre ingredients. I nosaltres el que juguem és amb els processos i les tècniques de maceració i infusió. I també que no empren ni colorants, ni aromatitzants, ni additius. Només treballem amb la pell dels llimons que desprenen els olis essencials que li donen aquesta olor, color i sabor.

- D’on traieu la matèria primera?
Costa molt trobar producte ecològic, però sempre que tenim l’oportunitat, l’escollim i l’empren en la producció. A Catalunya no n’hi ha gaire, i hem d’adquirir els llimons i les taronges al País valencià.

- Per tant, feu una aposta 100% natural i artesana.
Sí! I és un fet que cal explicar al client, perquè al ser un producte natural no sempre té unes característiques homogènies com els licors industrials. Per això, amb el pas del temps poden canviar lleugerament les seves característiques. L’ideal és prendre el licor artesà fins un any, de la ficada a la venda.



- No només aposteu pel territori i l’artesania, sinó que també doneu suport a projectes socials.
Hem signat un acord amb la Fundació Aspros, i a partir d’aquest ells s’encarregaran d’una part de l’etiquetatge de les botelles. La col·laboració amb temes socials és un dels valors de l’empresa, i amb un any ja el comencem a materialitzar.

- A banda del llimó, també teniu a la vostra oferta el licor de taronja i licors d’altres fruites i aliments com maduixes, fruits vermells, cireres o cafè.
Ens hem centrat molt en el licor de llimó, per optimitzar la qualitat, i també amb el de taronja, que està agradant moltíssim. Però com que som inquiets, és cert que en moments puntuals de l’any fem proves amb altres ingredients. I és aquí on entren les fruites de temporada, com les cireres, la poma o les fruites del bosc. En aquest cas, fem un estoc més petit, en funció del que ens demana la gent. Aviat traurem un licor de piruleta (riures)! Ens encanta experimentar.

- Tindran nom oficials, com Llimonetti, aquests altres licors?
Posar noms és una mica complicat, perquè volem fer forta la marca ‘Elixirs de Ponent’. Però és veritat que al licor de taronja ja se’l coneix com ‘Tarongetti’, així que potser l’haurem de rebatejar (riures)!

- Com són els vostres clients?
Els diversos formats del producte permeten que tant estigui present en restaurants, en botigues al detall, en botigues gourmet, o que es pugui vendre on-line. Així que, el ventall de consumidors responsables va dels vint anys als noranta (riures). La gent que el prova sempre vol repetir.

- Com recomanaries prendre els licors d’Elixirs de Ponent?
M’encantaria que es fes amb grup, amb amics o família, després d’un bon sopar o dinar. Sobretot, cal prendre’l ben fred i sense gel. Degustar-lo, gaudir de l’aroma que desprèn i compartir-lo! Això és el més important!

- Envia un missatge a tots els lectors i lectores de Surtdecasa!
La gent se sorprèn que hagi fet aquest gir a la meva vida, quan tenia una feina fixa i un bon sou. Però cal apostar pel que agrada. I per això, animo a qui vol emprendre que estudi molt la idea que té i que s’envolti de la millor gent possible, ja que ningú es mestre de res. I, des d’allí, que només dependrà d’ell tirar endavant. Les hores mai es compten, en el moment de materialitzar els projectes que t’apassionen.

Més informació: 

A

També et pot interessar