Foto: 

Ignasi Pellissa
La Taverna Musical, un espai per maridar cançons i vins

Sinergies de música i vi al Decanta 2015

Del 26 al 29 de març té lloc aquest festival de música, vins i caves d’autor a Sant Sadurní d’Anoia
Gemma Urgell
,
18/03/2015
Menjar i beure
La vista, l’olor, el gust i el tacte són els sentits que intervenen a l’hora de gaudir d’un vi. Al Decanta, l’oïda també hi intervé fent que el tast esdevingui una experiència única gràcies a les propostes musicals de Joan Colomo, Maika Makovski i Toti Soler; i les vinícoles de Can Vich, Can Ràfols dels Caus i Freixenet. Però el Decanta és encara més que aquests tres concerts especials i n’hem parlat amb Xavi Roig, de Cal Feru, la botiga de vins i caves que organitza aquest cicle únic al nostre país.

Estem a les portes de la segona edició del Decanta, el festival de música, vins i caves d’autor que aquest any té lloc del 26 al 29 de març a Sant Sadurní. D’un concert espontani de Paul Fuster maridat amb vins a la botiga de Cal Feru va sortir el Decanta; “de les ganes d’unir dos móns que són cultura i que plegats funcionen molt bé”, explica Xavi Roig, responsable de Cal Feru. Ara, el Decanta 2015 compta amb tres plats forts (els tres concerts) però amb uns entrants i unes postres que no deixen indiferent: tast musical a la Taverna de Cal Feru, projecció d’un documental sobre un punk-rocker que fa un celler; així com paquets turístics per visitar algun celler i gaudir de la taverna musical, o menús especials Decanta en diferents restaurants. Com explica Roig, “el Decanta ja no és exclusiva de Cal Feru, ja és de tot Sant Sadurní”.  

Cada concert està pensat al màxim detall: es trien els autors musicals que es voldrien convidar i se seleccionen aquells cellers que hi combinarien bé, ja sigui per compartir filosofia, idea de projecte o estil. Un cop lligada l’agenda, els músics reben una selecció de vins del celler i preparen el repertori: per cada vi, un bloc de cançons. Pels músics, explica Roig, “és una experiència única, al principi es sorprenen, però s’hi enganxen ràpid i veuen que hi ha molta similitud entre la música i el vi”. Pel públic, “una experiència única i molt especial”.  

Divendres 27 de març comença el primer plat fort: el concert de Joan Colomo amb vins de Can Vich (entrades exhaurides). Xavi Roig explica que van escollir aquesta parella perquè els vins frescos, la Parellada de Can Vich de Sant Joan de Mediona, combinen amb la música elèctrica i desenfadada de Joan Colomo. O pel concert de dissabte, amb Maika Makovski i els vins de Can Ràfols dels Caus, “les similituds dels dos autors, Makovski i Carlos Esteva de Can Ràfols dels Caus, per ser persones amb personalitat, innovadors i perquè les arrels de l’autora, orígens de Macedònia, amb mare andalusa i que viu a Palma de Mallorca, combina amb l’estil dels vins de Carlos Esteva, que a més d’elaborar amb varietats autòctones és obert i innovador i treballa també amb varietats d’arreu del món”. I pel tercer plat fort, el de diumenge, amb Toti Soler i Freixenet, “una música que em recordava les bombolles del cava i que casaria perfectament amb un celler de llarga trajectòria, com la del Toti Soler”, diu Roig.

Cal Feru es convertirà durant els dies del Decanta en una Taverna Musical on s’hi podran degustar 19 vins i caves del Penedès combinats cada un amb una cançó. Els assistents rebran uns auriculars i amb una aplicació mòbil podran escoltar la música mentre tasten. La selecció de les músiques ha anat a càrrec de la periodista musical Consol Sàenz de RNE que, com a particularitat, totes les cançons són interpretades per artistes femenines. A més el dissabte 28, Consol Sàenz presentarà quins són els criteris de selecció que ha escollit i quins són els paral·lelismes entre el vi i la música que hi ha trobat.

A més el dijous 26, amb la col·laboració del Most Festival, es projectarà el documental “Blood into wine” que retrata l’aventura vinícola a Arizona de Maynard James Keenan, cantant de la banda punk-rock Tool. Després es tastaran vins del celler Artesa que Codorniu té a Califòrnia i que no es troben al nostre país. I paral·lelament també hi haurà llibres: a la Biblioteca Municipal es presentaran dos llibres de la mà dels seus autors: “501 cançons catalanes que has d’escoltar abans de morir”, del periodista musical Jordi Bianchiotto i “Vinos imbatibles. 150 vinos entre 4 y 10 euros” del sommelier David Seijas.

En només dues edicions el Decanta s’ha consolidat i Sant Sadurní d’Anoia se l’ha fet seu. Prova d’això és que durant els dies del festival hi haurà paquets turístics per visitar una àmplia llista de cellers i després anar a la Taverna Musical, o restaurants del municipi elaboraran menús especials. Fins i tot, els comerços decoraran els seus aparadors per a l’ocasió.

Més informació: 

Trobareu informació sobre horaris, preus i programació del Decanta a www.decanta.cat.
 

A

També et pot interessar