Creativitat a partir de la millor cuina japonesa de Vilanova

“Bar Bodega A punto”, una proposta selecta i poc coneguda que ha inventat el cucurutxo de xató
Surtdecasa Penedès
,
11/02/2014
Menjar i beure

A vegades, la teva pròpia ciutat et pot sorprendre agradablement amb una proposta gastronòmica que fins aleshores t'ha passat completament inadvertida. Aquest és el cas del Bar Bodega A Punto. Un establiment allunyat del centre, a la part més nova de Sant Joan, que combina la millor cuina japonesa amb tapes selectes força creatives i un ampli ventall de vins.

El nom enganya, i molt. Potser fins i tot expressament... En un món en què alguns restaurants d'oriental gairebé només en tenen el nom, resulta que la proposta més genuïna i selecta pel que fa a cuina japonesa de tot el Garraf duu un nom que no aporta cap pista.

  • imatge de control 1per1

De bodega n'és. I molt selecta, a la vegada que relativament assequible, podent prendre el vi a copes i combinant-lo amb tapes d'allò més especials. De barra de bar també n'hi ha. Com també, gràcia per animar el client a atrevir-se amb combinats que van molt més enllà dels clàssics. Però el que realment permet descobrir tota la màgia de l'A Punto és la faceta de restaurant.

Un detall a tenir molt en compte és fer reserva amb antelació d'unes 4 o 5 hores, sobretot si tenim ganes de menjar maki o nigiri. Són molt exigents amb si mateixos i no serveixen res que no estigui acabat de preparar. Si no ho sabem, no podrem tastar les seves especialitats japoneses més clàssiques. Seria una llàstima quedar-se sense poder assaborir els bucs insígnia, tot i que a la carta seguiríem trobant propostes molt interessants. L'altre factor que fa recomanable reservar és que el menjador és molt petit. Amb prou feines hi ha mitja dotzena de taules. El tracte és molt personal i entre dues persones ho mouen tot.

Hi anem a sopar un grup de cinc, assessorats per un autèntic fan de l'establiment que ens recomana un itinerari gastronòmic molt centrat en la cuina japonesa més coneguda (almenys pels occidentals). Per tant, per menjar aquests plats haurem hagut de trucar unes quantes hores abans. Farem un itinerari de maki i nigiri, culminat per l'exquisit cucurutxo de xató, a més d'una amanida.

Molts cops a la vida havíem menjat maki Califòrnia, o nigiri de salmó. Però després de tastar els que ens ofereixen a A Punto ens n'adonem que hi ha un abisme entre això i tot el que havíem tastat abans. A banda de la grandària, que és generosa, l'arròs aquí té el punt just de compactació, ni massa ni massa poc. Els ingredients també són clarament més bons que els que tantes altres vegades hem menjat a altres establiments. Hem donat un pas endavant que permet descobrir la cuina japonesa en la seva vessant més fidel a la realitat. Cadascun dels maki i nigiri ens els presenten en un plat de sis unitats. Per tant, tocarà una peça per cap i cadascú podrà repetir una vegada. Els de salmó i tonyina són exquisits, però el que sorprèn més és un Califòrnia maki únic. Sempre m'havien semblat els menys gustosos i aquí em sembla tot el contrari. Pel que fa al nigiri, també tastem el de vieira i un altre de tonyina, però amb matisos de sabors i textures gràcies a altres ingredients que no identifico. No sóc expert en nomenclatura i m'he centrat més a experimentar els sabors que a analitzar-los. L'amanida, que inclou algues, també és molt gustosa.

Però la traca final i l'explosió de sabor definitiva arriba amb el cucurutxo de xató. El millor del xató i el millor del maki combinats en un producte senzillament estel·lar. Tot i que la ració és generosa, és impossible no quedar-se amb ganes de menjar un segon cucurutxo. I la llàstima és que si no hem reservat la segona ronda haurem d'esperar a la propera visita. La pell del maki en forma de cucurutxo està farcida d'arròs i una mostra dels diferents ingredients que formen part del xató de Vilanova, salsa inclosa. I la simbiosi de cuines culmina quan dobleguem el cucurutxo per sota i li afegim des de dalt la salsa de soja. Si us agrada el xató i els makis, reserveu-ne dos per cap!

Pel que fa al vi, ens deixem guiar pel cambrer/barman/propietari. Ens porta un Penedès negre, servit en decantador, que ens recorda que el tòpic que diu que el Penedès només destaquen els blancs és absurd. A la carta hi opcions de pràcticament totes les DO del país, i també hi ha petits tresors més exòtics. La carta de postres també és diversa, però amb la cuina japonesa com a pal de paller. Ens partim entre els cinc tres postres variats que no deceben. Com amb l'amanida, no recordo els noms.

Al final, el sopar ens surt a 31 euros per cap. No és barat, però sí que és un preu molt raonable si tenim en compte l'exclusivitat del que s'hi ofereix. A l'A Punto et sents el protagonista de la nit. No ets a una gran indústria, sinó a un petit taller artesà del menjar, que s'atreveix a innovar partint d'uns fonaments molt sòlids.

Bar Bodega A Punto
Plaça Agermanament, 28
Vilanova i la Geltrú
93 814 99 71 
Facebook

A

També et pot interessar