Trepatejant per Barberà de la Conca

La 4a edició de la Festa del Trepat maridarà vi i art
Surtdecasa Camp
,
28/06/2013
Menjar i beure

"Trepatejar v.intr. tastar vins elaborats amb trepat. Trepatejar a la Festa del Trepat de Barberà de la Conca"

Des de fa 4 anys, a Barberà de la Conca, durant el mes de juny té lloc la Festa del Trepat, una celebració que gira al voltant d’aquesta varietat de raïm. Amb la voluntat de fer-la propera tant als entesos com als aficionats, aquesta celebració -que enguany tindrà lloc el 28, 29 i 30 de juny- acull activitats com xerrades, tasts guiats, visites pels cellers, concerts o esmorzars populars entre d’altres. A més, un dels trets característics és la mostra Vi + Art que estarà escampada per tot el municipi.

De raïm n'hi ha de moltes varietats. Segur que us sonaran noms com xarel·lo, merlot, chardonnay, garnatxa blanca o cabernet sauvignon. Tant el raïm com el sòl on es planta són factors definitoris a l’hora de conformar el caràcter que tindrà un vi. Si a més, la zona geogràfica on es planta disposa d’una varietat autòctona de raïm això donarà una particularitat al vi que el farà destacar i ser exclusiu. Els viticultors de Barberà de la Conca això ho saben molt bé ja que fa anys que produeixen vi amb trepat, una especialitat que dóna als seus vins un caràcter propi.

Quan arriba el mes de juny el poble s'omple de forasters amb ganes de tastar els suaus, elegants i especiats aromes dels vins elaborats pels cellers que utilitzen la varietat trepat. Aquest any en la Festa del Trepat hi participaran 13 cellers: Clos Montblanc (Barberà de la Conca), Portell vins i caves (Sarral), Molí dels Capellans (Barberà de la Conca), Rendé Masdéu (L'Espluga de Francolí), Vidbertus (Barberà de la Conca), Carles Andreu (Barberà de la Conca), Succés Vinícola (Barberà de la Conca), Guspí (Barberà de la Conca), La Cooperativa Agrícola de Barberà (Conca de Barberà), Josep Foraster (Montblanc), Gatzara (Barberà de la Conca) o Carlania Celler (Barberà de la Conca). El celler convidat aquest any és Castellroig (DO Penedès) que fa vins i caves seguint la filosofia de Vins de Terrers que cerca l'essència del vi a través de la terra.

Els actes de la Festa del Trepat s’inicien divendres 28 amb diverses xerrades divulgatives i un concert. El dia següent, dissabte 29, comença amb una visita guiada a les vinyes (9:30h.), la lectura del pregó (11h.) i una lectura de poemes sobre el trepat (11:30h.). Al migdia es podran tastar diferents trepats a l’activitat ‘Atrapa el trepat’ (12h.) i també es podrà visitar el celler modernista de la Cooperativa. Abans de dinar hi haurà la música de Drum & Barbs acompanyada de les obres artístiques de la mostra Vi + Art. Un cop dinats i després de l’actuació musical a càrrec de FMG (17:30h.) hi haurà un berenar popular (18:30h.), un tast guiat (19h.), un conte il·lustrat per Pilarin Bayés (19:30h.) i a la nit actuació de Jaç de Gats (23h.). Al dia següent, hi haurà un esmorzar popular i una trobada de col·leccionistes de xapes de cava (9h.), un tast guiat (11:30h.), una altra visita guiada al celler modernista (12h.), tallers pels més petits, més música per part de FMG i la mostra Vi + Art que durarà fins les 15h.

  • imatge de control 1per1


Vi + Art = Trepat

A banda d’una àmplia oferta gastronòmica de tapes i menús, per completar el maridatge, els organitzadors de la Festa del Trepat han volgut que els actes tinguin lloc en indrets emblemàtics del poble com el castell, l’esglèsia de Santa Maria o el celler modernista propietat de la Cooperativa Agrícola de Barberà de la Conca.

Com la producció de vi no deixa de ser un procés ‘artístic’ la Festa del Trepat s’ha volgut envoltar d’art. Al llarg d’aquesta vila mil·lenària es podran veure pintures, fotografies, il·lustracions o escultures d’uns 13 artistes entre els que es troben Pilarín Bayes, Samuel Aranda, Eva Casanova, Carles Bros, Adrià Pena, Jordi Figueres o Roch Baldrich.

 


Podreu trobar el programa d’activitats de la Festa del Trepat a la nostra agenda o al seu web.

A

També et pot interessar