Terra de Turisme

Foto: 

Canal Reus TV

Reivindicant els pioners del turisme

Des d'aquesta setmana ja es pot veure online tota la sèrie ‘Terra de Turisme’ de Canal Reus TV
Surtdecasa Camp
,
30/12/2014
Arts
Un dels principals actius del Camp de Tarragona és el profit que històricament ha sabut treure dels seus atractius turístics i que han possibilitat la consolidació de la nostra zona com un veritable pol d’atracció més enllà del tradicional turisme de sol i platja. Prova d’això n’és ‘Terra de Turisme’, un homenatge als pioners del sector al territori en forma de sèrie documental que Canal Reus TV ha estrenat aquest mes de desembre. Des d'aquesta setmana, ja es poden recuperar online els primers 5 capítols estrenats aquesta temporada.
A finals del segle XIX, i arran de descobrir-se les propietats medicinals de les aigües, va començar a néixer el turisme termal. En aquest cas, a principis del segle XX, el balneari de Vallfogona de Riucorb, a la Conca de Barberà, va ser una de les primeres experiències, podríem dir-ne “turístiques”, del Camp de Tarragona. En el primer capítol de ‘Terra de Turisme’, Ramon Bartra, director del Balneari de Vallfogona, entre 1983 i 1993, recorda com el seu pare ja havia treballat al balneari abans de l’any 36. “Era un gran professional de l’hosteleria i va estrenar l’Hotel Ritz de Barcelona l’any 1918, on va començar a fer d’ajudant de cambrer i després va passar a ser cambrer”, explica a la sèrie. I com que tant el pare com la mare de Ramon Bartra tenien clar que del turisme aquí a comarques també se'n podia treure rendiment, van fer que el seu fill estudiés quatre cursos d'anglès i quatre de francés. A més, "vaig aprendre moltes matemàtiques perquè m'agradaven i molta comptabilitat, i tot això m'ha servit tota la vida", reconeix. 
 
 
Per la seva banda, a la costa també van veure ràpidament que es podia treure un rendiment d’aquells primers turistes. La directora del projecte audiovisual, Cristina González, explica que “hi va haver gent que va tenir molta visió” i com a exemple cita el desaparegut restaurant Can Gatell de Cambrils. “El que va ser el seu propietari, Joan Padrell, recorda com el seu avi, a principis del segle passat, quan no hi havia cap restaurant a Cambrils, va tenir la iniciativa de muntar-ne un sense saber de què anava ni haver-se dedicat al turisme, però malgrat tot va apostar per això”, assenyala. 
 
Més tard, aquells pioners de la restauració també van tenir la visió d’enviar els seus fills a estudiar a l’estranger, ”que això en aquella època era impensable”, tal com recorda González. És per aquest motiu que gent "com Joan Padrell es va poder formar en turisme a Suïssa o a Anglaterra, cosa que va fer que després a casa nostra, a la Costa Daurada, hi hagi establiments de primera categoria com va ser aquest”.
 
Aquests són alguns dels testimonis que mostren els orígens del sector a casa nostra i que es recullen en alguns dels capítols de la sèrie on també es parla dels primers càmpings, de la projecció internacional de la zona i de la formació en matèria turística que es pot cursar al nostre territori. Tot, recollit en cinc capítols: ‘Els primers estiuejants’, ‘Fogons’, ‘Sota una tenda’, ‘Obrint mercats’ i ‘Ensenyar i aprendre’, que ja es poden recuperar per Internet.
 
‘Terra de Turisme’ és un programa de Canal Reus TV dirigit per Cristina González, amb direcció de fotografia de Carlos Gómez i Janina Llauradó, que ha estat possible gràcies al patrocini de la Diputació de Tarragona.
 
 

A

També et pot interessar